LAUREAT TAKMIČENJA – Marija Obradović, klasa: Aleksandar Burkert, MŠ „Živorad Grbić“ Valjevo
REZULTATI

Међународно такмичење флаутиста ``Миодраг Азањац`` 17. - 18. март 2018.године ОМШ ``Владимир Ђорђевић`` Београд
Основна музичка школа „Владимир Ђорђевић“ Београд по први пут организује Међународно такмичење флаутиста „Миодраг Азањац“ са циљем неговања успомене на педагошки и уметнички рад професора Миодрага Азањца. Овим путем Вас позивамо да учешћем на такмичењу допринесете афирмацији флаутске уметности и педагогије, и подржите промоцију младих талената. Срдачан поздрав, Катарина Врачар, директор ОМШ „Владимир Ђорђевић“ Београд.
“Miodrag Azanjac” First International Flute Competition 17 – 18 march 2018. Elementary Music School “Vladimir Djordjevic” Belgrade, Serbia
Dear, “Vladimir Djordjevic” Elementary Music School in Belgrade for the first time organizes “Miodrag Azanjac” International Flute Competition, with the aim to honor the memory of artistic and pedagogical work of Professor Miodrag Azanjac. We would hereby like to invite you to participate in our competition in order to contribute to the affirmation of the art of flute playing and pedagogy and to support young flute players. Additional detailed information is given below, within Competition rules. Best wishes, Katarina Vracar, principal of the “Vladimir Djordjevic” Elementary Music School.
Кликните изнад за пријаву
Кликните изнад за пропозиције
Обавезне композиције
Кликните изнад за преузимање композиције
Кликните изнад за преузимање композиције
Кликните изнад за преузимање композиције

Миодраг Азањац

професор
Музика је, као и свеколика уметност, област надахнућа, што ће рећи удахнућа и издахнућа божанских спознаја - српска уметност флауте била је руковођена овом максимом. ``
Следећи
Претходни
Application below
Obligatory compositions
IV category: J.S.Bach: Suite No. 2 in B minor (Polonaise, Double, Menuet i Badinerie)
Click above
Чланови жирија
Матеј Зупан
Матеј Зупан Биографија
Милица Јевић
Милица Јевић Биографија
Prodajna izložba flauta

Poštovani takmičari i profesori,

Ovim putem Vas obaveštavamo da će se 16. i 17. marta, paralelno sa takmičenjima u našoj školi, odvijati i PRODAJNA IZLOŽBA FLAUTA.
Izlagač, gospodin Rok Erjavec, predstavnik je muzičke kuće Daminelli Pietro iz Slovenije, koja dugi niz godina podržava značajna takmičenja flautista širom regiona.
U saradnji sa Music Media Centrom Beograd​ ovog puta predstaviće Vam i ponuditi kompletnu liniju „Pearl“ flauta, zatim Haynes“ flaute (Q serija), „Muramatsu“ flaute i u ovom trenutku najpopularniju školsku flautu u Srbiji – „Opera Vivace“. Osim toga, biće dostupno i osam glava flaute „Mancke“, kao i raznovrsna ponuda potrošnog materijala – krpice, štapići, čepići, torbice, stalci za flaute ili note, metronomi i tjuneri, itd.
                                                                                          
​Kao organizatori, smatramo da je ovo sjajna prilika da mladi talenti dođu do kvalitetnih instrumenata. Za eventualne detaljnije informacije o modelima koji su navedeni, ili dodatna pitanja u vezi sa celokupnom ponudom, budite slobodni da se obratite direktno gospodinu Roku na: rok.erjavec@daminellipietro.com 

Miodrag Azanjac

Professor
Music, like all art, is an area of inspiration, which represents inhalation and exhalation of the divine insights - the Serbian flute art was guided by this maxim.``
Следећи
Претходни
О Миодрагу Азањцу

“Према попису оставштине превасходно извођач и тумач најчистијих граматичара европске уметности – Баха и Моцарта. Међутим, и као извођач и као педагог, био сам присталица онога што је Исидора Секулић означила као “метафизички слух”. Наиме, мислим да је музика, као и свеколика уметност, област надахнућа, што ће рећи удахнућа и издахнућа божанских спознаја.”

“Најличнија ми је уметничка и педагошка максима: оно што удишеш то и издишеш. Ако удишеш Бога, Њега и издишеш, ако удишеш ђавола, њиме се и дичиш. Зар то није алфа и омега, буквар и филозофија сваколике музике, посебно флаутске уметности? Српска уметност флауте била је руковођена овом максимом”.

Миодраг Азањац је рођен 1932. године у Крагујевцу. Матурирао је 1951. године у Првој мушкој гимназији у Београду. Средњу музичку школу и Музичку Академију у Београду завршио је 1958. године у класи професора Јакова Срејовића са одличним успехом из главног предмета, као један од најспособнијих студената флауте.
Школске 1961/62. године користи стипендију француске владе, борави у Паризу и похађа наставу код познатог професора Париског конзерваторијума Гастона Кринела. У току лета 1967. године боравио је у Сиени (Аццадемиа Цхигиана) код чувеног флаутисте Северина Газзелони-ја.

Још као студент примљен је у оркестар Београдске филхармоније у коме је врло брзо постао први флаутиста. У Филхармонији је остао све до 1970. године када прелази у музичку школу “Мокрањац” у Београду за сталног наставника флауте. Упоредо са радом у школи „Мокрањац“, предаје флауту и у музичкој школи “Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу, а 1974. постаје и њен директор. Године 1976. Миодраг Азањац је изабран за доцента за флауту на Факултету музичке уметности у Београду.
Целокупна уметничка делатност Миодрага Азањца одвија се у више праваца. Деловао је као концертни солиста, као врсни камерни музичар (члан неколико камерних ансамбала), оркестарски музичар, а последњих година као уметнички руководилац ансамбла “Хор флаута” чији је и оснивач.

Његова концертна делатност почиње још од студентских дана. Наступао је као солиста са бројним симфонијским и камерним оркестрима, соло са чембалом или клавиром, у Београду и у другим градовима Србије и Југославије. Нарочито су били запажени његови наступи у музичким емисијама Радио Београда.

Са великим успехом је изводио дела барока, класике, као и композиције савремених аутора –страних и домаћих. Први је флаутиста који је код нас извео циклус Бахових и Хендлових соната, што је имало великог одјека у нашој музичкој јавности, а од музичке критике изузетно похваљено. Велики број композиција из флаутског репертоара снимио је за потребе Радио Беграда, међу којима се посебно истичу дела за соло флауту, флауту и чембало, као и више концерата за флауту и оркестар.

Репертоар Миодрага Азањца је врло богат и заступљени су многи аутори различитих епоха и стилова; Хендл, Бах, Вивалди, Купрен, Моцарт, Хиндемит, Жоливе, Дебиси, Коњовић, Јосиф, Вауда и други.

У издању ПГП-РТБ штампан је у комплету од десет плоча извођачки опус Миодрага Азањца под називом “Уметност флауте”.

Међу бројним критикама могло се прочитати:
• … “Миодраг Азањац је свакако најактивнији музички уметник у Београду” (Б. Драгутиновић)
• … “Као уметник широких погледа његова уметност вишеструко зрачи и обогаћује наш музички живот” (А. Обрадовић)
• … “Миодраг Азањац је уметник светског ранга” (С. Николајевић).
Врло плодна и свестрана активност Миодрага Азањца била је на пољу камерне музике. Дуго година је био члан Београдског дувачког квинтета и један од оснивача овог нашег угледног камерног ансамбла са којим је наступао у многим европским и југословенским градовима изводећи дела домаћих и страних аутора. Квинтети Љубице Марић, Енрика Јосифа и Милана Ристића снимљени су на плочама у издању ПГП-РТБ. Миодраг Азањац је био члан и један од оснивача камерне групе “Мусица Хумана” са којом је током четири године сарадње наступао на бројним концертима.

Значајна и незаобилазна је делатност Азањца као оркестарског уметника у готово свим београдским оркестрима; Београдској филхармонији, оркестру Опере Народног позоришта, Симфонијском оркестру РТВ Београд, у којима је годинама био соло флаутиста и гостовао широм Европе.

За допринос музичком стваралаштву у Београду и Србији, у области концертне и камерне активности, Миодраг Азањац је добио следеће награде:
• Октобарску награду града Београда – Као члан Београдског дувачког квинтета, за уметничку активност у 1970. години.
• Награду Удружења музичких уметника Србије – за концертну делатност 1971. године и камерну делатност 1973. године.
• Прва награда Југословенске радио дифузије – за најбољи снимак 1972. године и камерну делатност, односно снимак 1966. године.
• Награда Удружења композитора Србије 1970. године.
Миодраг Азањац је 1977. године основао Хор флаута састављен од ученика и професора средњих музичких школа и студената ФМУ. Он је уметнички руководилац и диригент ансамбла који је наступао на великом броју концерата у Београду, Србији, на Опатијској трибини, телевизији и на концертима у организацији Радио Београда. Већи број композиција писаних за овај ансамбл снимљен је за потребе Радио Телевизије Београд. Музичка јавност и критика су подржавале и пратиле деловање Хора флаута од његовог оснивања и у времену када је ансамбл стекао пуну афирмацију и постао значајно музичко тело у нашој средини.

У оквиру уметничко – истраживачке делатности треба истаћи есејистички рад “Митос и логос”, предавање на тему “Време флауте”, предавања у оквиру емисија Трећег програма Радио Београда и учествовање на Деветом међународном конгресу за естетику у Дубровнику 1980. године.

Деценијама, професор Миодраг Азањац писао је есеје о флаути и музичком стваралаштву, али је био познат и као врсни полемичар. Осим есеја и полемике до сада је у многим часописима, зборницима и листовима објавио бројне разговоре.